Posted on

kue onde2 buah melaka

Ramadhan datang lagi…tak sah kalau ramadhan tak dikaitkan dengan kueh mueh. Kat sini aku nak share the easiest kueh in the world di sampin goreng pisang, goreng kledek dsb. Macam buat cokokdok jer hehehe…

 

Onde-onde atau  kueh buah melaka ni memang sedap. Kalau dok hadap dia depan tv lepas terawih, bini panggey pun tak dengar hehehe…

 

okeh cara nak buat…

bahan-bahan

Daun pandan kasi blen atau tumbuk halus atau lenyek. Tapis dan ambek airnya.

Kalau tak de daun pandan, pewarna ijau and essence pandan pun kira bole la

Tepung pulut

Kelapa parut

sedikit garam

Gula melaka di potong dadu

 

Cara-caranya

Masukkan 2 cawan tepung pulut dalam bekas mengadun dan tuang air pandan sedikit demi sedikit kedalam tepung tadi dan gaul lah hingga menjadi adunan yang tidak terlalu keras atau terlalu lembut.

 

Kemudian ambil tepung yang diadun tadi dan gentellah jadi bulat-bulat kecil. Lepas tu buat lubang boh gula melaka datu sebijik dan tutup/kambus whatever lah…lu pikir la sendiri camner nak buek hahahaha

 

Lopeh tu panaskan air dalam periuk dan bila mendidih air tu masukkan lah kue tu dan biarkan dia beberapa minit. 2-3 minit la senang crita. Tapi ni ikut saiz kue yg ko dah gentel lah, kalau besar lama lah sket.

 

Sementara tunggu masak, hangpa gaul lah kelapa parut dengan sikit garam. Nak garam halus ke kasar ke iku suka masing-masing lah yer…korang dah besar hahahaha

 

Bila je kue yg di rebus tadi dah masak, angkat. tos kan air nya supaya kue tak basah sangat and then lumurlah dengan kelapa parut tadi. Dah siap dah pon. Kalau anta sikit kat awek cun sebelah rumah, mau besok dia ajak hang bebuka umah dia pulak hahaha

ok lah. Selamat menjalani ibadat di bulan penuh barakah ni….

 

Salammmmmm

Image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s