Posted on

Soccer in Malaysia

We used to be Asia power house but that was then. Tapi pengetahuan tentang bolasepak oleh rakyat Malaysia termasuklah pemain-pemain yang sediada memang tidak dapat dinafikan superb dan nak kata world class pun bolehlah sebab ramai orang boleh kritik atau komen mengenai bolasepak dunia sama macam pakar-pakar di barat. Bolehkah kita main macam tu jugak? Aku rasa susahlah kalau kita dok gah dengan MSL kita jer.

Malam tadi aku tengok friendly or warm up match between Spain n South Korea. Satu game yang agak menghiburkan. Macam tengok Malaysia lawan Arsenal atau ManU jer. Kena buli. Tu South Korea tu tang kini adalah Asia powerhouse dan sentiasa qualify for the World Cup for the past few times. Sangat jauh bezanya South Korea punya second stringers vs Spain punya second stringers dari segi speed and quality. Kalau South Korea nampak macam ketinggalan dalam game tu, apalagi kalau team Harimau kita.

Sebenarnya tak guna nak cakap banyak sebab dah banyak pun orang cakap pasal bola kita. Player kita dah selesa main bola kat Malaysia sebab mainbola pun boleh hidup selesa. Yang tamak dan kurang etika akan amali rasuah lah. Tu la pasal player kita yang wakili negara wll bring us takat SEA je la abis kuat. Unless dorang ada cita-cita besar nak main dan develop their soccer skill, culture and brain elsewhere. Tak macam budak-budak kat Afrika yang sentiasa bekerja keras nak pegi Europe and main bola. Aku harap Nazmi will make it macam Kagawa sebab aku tengok budak ni memang ada x-factor yang bolehkan dia pegi jauh. Harap2 dia dapat build dia punya fizikal supaya boleh tahan asakan bigger sized opponents.

Players senior perhaps, yg bawah 25 tu boleh lah cuba main kat Indonesia, Jepun or Korea atau Australia. Tapi aku tengok Brendan Gan yang datang dari Australia tu pun tak lah power sangat. Silap team kot. Cuba main dgn Selangor ke atau Red Warriors ker atau coach dia tak build his team around him.

At this stage, kita tengok je la bola kat Malaysia ni yang aku rasa masa ni the most interesting team to watch is The Red Warriors je kat Malaysia ni. Tapi still, kadang2 aku nyampah gak tengok apa yang dikatakan direct football i.e. main tembak jer. Kita ada ramai pemain yang berkemahiran, lets play the ball to the feet laa…tengok apa Spain and Barcelona dah buktikan…bukannya semua player dia besar-besar pun…and for the record pasal tu lah Brazil dah tak kemana sebab dorang dah tak main macam the old Brazil.

So pada team Malaysia, we can be better kalau our new crop of players pegi belajar main kat liga yang lebih developed atau macam dulu at least main kat Slovakia atau mana-mana liga yang lebih mantap yang kos kita nak tempatkan team kita tak terlalu mahal. Best still kalau kita ambil pakar2 yang tak de team untuk manage atau yang tengah berehat seperti Pep Guardiola ke Fabio Capello ker untuk team kita termasuk coach berguru. Tapi bila dia datang bukan la untuk syok2 bergambar hahahaha.

So, kita tengok je la apa yang terhidang oleh team kita. We must remember, kita masih termengah-mengah nak pukul team Indonesia. Kita tak tau apa perkembangan Thailand lepas dia kalah kat AFF. So other teams in SEA will definitely putting efforts to improve and beat us in the coming AFF and SEA games. Only and until kita consistently dapat jadi raja SEA and then mampu compete dengan team-team dari benua Arab yang sangat laju dan berskill sangat tinggi, baru lah kita boleh kembali bercita-cita menjadi top 5 Asian giants. Otherwise, kita syok-syok je la tengok budak kita main hahahaha…

All the best to all the people in Malaysia who wants to endure to become CR7, Messi or Van Persie!

Cheers…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s