Posted on

Aku in 2012

For as long as kita masih bernyawa, we will still be able to see a Jan 1st. Sorang senior aku masa kat college nampaknya missed the boat when he passed away due to cancer. Makin ramai juga dengar sekarang ni orang meninggal dunia kerana cancer.

But is that the topic I wanna write. Aku pun tak tahu hehehe.

Anyway, yes pada ramai orang tentu tahun baru ada significant bagi mereka. Ada orang tuggu ketibaan tahun baru becoz they want to party. Ada orang nak tengok bunga api. Ntah lah. Of late, aku meet new year just like another day aje. Keje sendiri ni bukan macam makan gaji. Ada yang looking forward untuk naik pangkat and naik gaji. Bekerja sendiri macam aku ni hari-hari kene pikir and bererak macam besok tu new year. Macam mana nak mitigate problems dengan isu-isu nak lock customers, macam mana nak manage new skills, macam mana nak incorporate technologies or anything that could give my service ada value added so that aku tak kesah sangat dengan price war yang competitors cuba nak apply in he industry.

I don’t really care actually. Aku selalu give my best to my customers and many return because they like what they are getting. Tak macam competitors yang tak mature, they think konon-konon la dorang tu lagi best. Well, you price your service at price of peanuts and no wonder lah your clients were serve by monkeys hehehe. Aku memang lah boleh compete but I do not want to give my clients half cook service. Siapa yang rasa aku caj mahal, tak pa la. Aku beri  premium service. No one can do what I have offered.

Diam tak diam, aku track balek, rupanya ramai jugak client aku ni dari overseas. Arab ada, mat and minah salleh ada, india ada, cina ada, dari Singapore pun ada. Walaupun tempat aku di lokasi yang orang panggil tempat jin bertendang, sampai jugak dorang ni. Bila masuk center aku, tak la nampak macam spa, tapi cukup selesa and very comfortable. First inpression penting when someone comes for a therapy. Kepala yang tak kusut will create a willing client ready to be serviced. If they are not in the right frame of mind, aku nak buat kerja pun susah and the treatment pun payah nak capai objective.

Entering 2012 macam hari-hari biasa yang aku lalui. I am selling hope. I am not a healer coz I ain’t got that healing power. So far so good lah. Every month ada new client yang datang. Ada jugak yang datang sekali lepas tu tak datang dah. But I know most of them are very busy people, businessmen kebanyakkannya. Company executives yang sepanjangan meeting jer (pasal tu la aku tak suka jawatan aku dulu hahahaha).

Macam semua orang jugak, aku harap 2012 ni, Allah akan beri aku rezeki yang murah lah, Amin. Aku pun terasa jugak nak pegi holiday. Kalau anak aku jadi commercial pilot, mana aku nak cekau duit pegi jalan-jalan. Tiket murah yang dia boleh dapatkan pun ntah-ntah tak mampu aku bayar hehehe. Aku pun nak kumpul duit untuk hantar my daughter pegi belajar kat overseas kalau resul dia baik. Nak tunggu scholarship aku mana kenal orang besar-besar. Kalau kenal pun, takat aku kenal diorang tapi dorang akan buat-buat tak kenal aku bila tiba masa nak mintak tolong. Nak kasi masuk IPTA aku rasa tak nak lah. Kualiti IPTA dah merosot giler. Aku pernah supervise ramai budak buat MBA kat IPTA and aku rasa tak sama macam masa aku buat MBA dulu. Tapi aku punya MBA dari UK la. Ada satu tesis MBA yang pernah aku tengok, kalau masa aku dulu memang professor tu campak je kat muka aku. Cis budak yang suruh aku tolong type tesis dia sampai hari ni tak bayar aku. Dah jadi lecturer pun. Kaki songlap. Pompuan pulak tu. Hampes!

Ok lah. 2012 is another year to venture and I hope I could make good of the time, knowledge and experience I had. Tak lupa juga I will keep on to sharpen the saw so that I am in the position to put value and maintain my service at a premium. I ray to Allah to help me. Amin.

Happy new year to all of you who spent time reading this.

I’m feelin good baybeh…

Cheers..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s