Posted on

Resipi awal Ramadhan

Salam Ramadhan kareem kepada semua.

Macam biasa bila datang Ramadhan, macam-macamlah rasa nak makan. Kalau berkunjung ke bazar Ramadhan, banyak juga juadah yang jarang didapati, ada dijual. Aku kalau nampak kuih badak berendam mesti kecur tengok. Begitu juga kuih gula melaka. Tak leh lawan mak aku punya. Wangi pandan, lembut dan gula melaka yang melts in the mouth atau kadang2 terpancut keluar. Perghhh sedapnya…

Tadi baru jer habis 1 hari kita berpuasa. Aku tak tau nak makan apa. Tanya baby dia kata tak kisah. Whatever will do for me. Since dia suka makan pasta, aku pun decided to cook carbonara. La ni nak buat senang je. Beli je sauce dia n campur la apa nak.

So this is how I do it.

Pasta or spaghetti boil al dente.

Chunk of yellow onion.

A wee bit of garlic if you like.

A bit of parsley.

1 tomato seeded.

Mince chicken.

Chicken stock.

Button mushrooms.

When all are ready; heat pan, masukkan garlic, then onion. Jangan sampai onion layu, masukkan buttom mushroom, chicken stock and the mince chicken. Stir fry until mince chicken turn brown. Lepas tu tuang aje carbonara sauce yg boleh dibeli di supermarket tu. Add half a cup of water. Kalau suka bergravy boh la air lebih. Lepas tu masukkan pasta atau spaghetti yang telah direbus al dente tadi and sebatikan dengan gravy. Last sekali seasoned to ur  taste and taburlah parsley. Dah siap dah. It is a very light iftar meal and not that heavy for the tummy on the first day of iftar in Ramadhan. Nak pegi terawih pun tak de la malas.

Esok tak tau lah nak makan apa. Aku rasa macam nak buat dalcha ayam je makan dengan ikan goreng panas2. Hmm…mesti yummy.

Anyhow, to all readers, Salam Ramadhan kareem. Semuga rezeki anda semua berlipat ganda dan jangan lupa untuk membayar zakat fitrah.

Cheers…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s