Posted on

Pok cik Man perkaso

Pok cik Man memang perkaso orangnyo. Ape idok nyer. Umoq dah 60 pun kawin lagi. Ye bang…bini nombo empat fuh. Yang aku herannya semua bini2 dia dok dalam satu kawasan perumahan. Dua orang keje gomen. Tak yah la den cakap bahagian mano. Yang nombor 3 meniaga kantin. Yang baru ni jando berhias, amboiiiiii.

Aku sorang je panggey dia Pok Cik Man perkaso hahaha. Pasal bagi aku orang tua ni bukan je pandai mengayat, tapi sangat berani kawen sampai ompek. Nak tu bini dia tu sumer dalam lewat tiga puluhan lagi tau. Yang nombor satu, dua and tiga dah besama, sama dia dah 10 tahun lebih dah. Masing-masing kasi dia dua orang anak, semua sepasang. Yang baru ni, baru je kawen coti skolah baru ni. Hebat!

Pok cik Man perkaso ni sebenaqnya berasal dari Parit Buntaq, Perak. Kayo ya amat Pok cik Man perkaso ni. Ladang gotah berekar-ekar. Kolam ikan pun gadang. Ladang kelapa sawit 30 ekar. Kilang buek roti ada satu. Kilang buek konkrit ado satu. Pakai pajero lama sebijik, Volvo 240 sebijik, Mercedes 300 lama sebijik. Kata dia sonang den nak melawat ladang dan kilang den.

Pakai sempoi je. Da haji dah dia, pegi dgn bini nombor satu dan dua, fuh. Dia kata lagi dua, 2015 den nak bawak yg lagi duo tuh.

Aku kenal Pok cik Man ni pun secara kebetulan je. Aku kenal dia masa aku naik kommuter nak jalan-jalan poei Somban(Seremban lah dol hahaha). Sembang punya sembang punya sembang punya sembang, dia pun tayo den, hang tau dak sapasapa pandai mengurut. Aku pun kata kat dia ada penyakit ke. Dia habaq kat den, tak do penyakit aku ni. Aku ni ada penyakit nak kawin lagi satu dia habaq kat aku tersengeh2 macam kerang busuk. Amboi. Aku pun jadi very interested lah tanya itu dan ini pasal kawen banyak nie. Dia kata kalau ada duit sumer leh jadi. Nak kawen banyak nombor satu mesti banyak duit. Nombor dua mesti ada beran. Umor dah lanjut kalau badan lompek tak leh kawen. Tu pasal la aku nak cari tukang urut. Leh le aku sebis seminggu sekali lopeh ponek dikerja kan hahahaha..aku ngan dia golak macam si Rafi dgn bapak Rohani golak bila Rafi kata cik Jamil bos dia tu bujang alip, ba, ta hahahaha…..orang dalam ten pandang je kat kami hahahaha….

Memandangkan den pon boleh mengurut (read my lips..boleh…bukan pandai…), den pon menangguk di air yang keorh lah hahahah….atau orang puteh kata…cencaru makan potang hahahaha…..it is an opportunity i cannot resist…bak kata arwah nenek aku hahaha….

Dari aritu Pok cik Man Perkaso pun jadi la aku punya regular…selalunya dia akan sewa hotel 3 bintang kat kolumpo ni n aku pun datang la mengurut dia…dia kata maleh buek kat rumah….kat hotel suasana tonang…makan pon sodap hahaha…aku pulak terasa macam tabib abdul hadi hehehe…so dua minggu sekali aku servis urat-urat dia. Pok cik Man perkasoo ni umor je 60, tapi nampak macam 50 je. Steady jer dia ni. Pakai pon lawa, siap pakai kot lagi bila gi hotel hehehehe. Rambut masih itam melekat dengan jambul di depan macam MGR hahaha. Tak lokek. Kalau makan kat hotel punya restauran (dia slalu makan ala carte), makanan sodap, sebis baik…good tipper orang tua ni…..tambah2 kalu waitress yang serve dia hehehe….aku kata mana leh dah…dah cukup korum…dia golak je slalu….

Aku ni selain mengurut orang tua ni, sebenarnya aku jadi kosultan untuk bisnes dia jugak. Yelah aku dulu memang pon konsultan yang mengaji sampai dapat MBA. Pengalaman mengurus dari kampeni kecik sampai yg berbilion pon bukan aku tak biasa. So dapek la den duit lobih kalu Pok cik Man perkaso soh den buek paper atau analyse dia punya yearly biz performance untuk dia buat forward planning.

Menilai aset dia, Pok cik Man perkaso ni taraf-taraf jutawan lah. Tapi dia sangat low profil. Tak kedekut, tak ek dan tak sombong. Patut la sonang nak dapek bini hahahaha.

Sampai hari ni den still his best casual friend, dia habaq kat aku. Aku pun rasa honored lah. At least he doesn’t hate me hehehe. Mingu depan genap lah umur Pok cik Man perkaso 60 tahun. Den nak ucap selamat pada Pok cik Man perkaso semuga dipanjangkan umur dan sentiasa dimurah rezeki. Amin.

Sekian lah saja dari bilik berito hehehehehe…..

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s