Posted on

Cheesecake sedap badak

Haaa…alu kome sumer nak blajo buat cheesecake yg sedap badak, meh den kasi resepi hehehe…sonang ajo jang…tak payah nak bakor2 pong…

Mula2…kita buek base dia…orang puteh kata crust….den tak tau la org melayu cakap apo hehehe

6-7 koping digestive biscuit – kasi ramas sampai jadi debu…biskut ni hangpa cari kat hypermarket

lopeh tu cairkan butter dalam 200gm dan masukkan dalam biskut yang hangpa dah ramas tadi sampe sebati…

and then,ekau ratakan dalam bokeh yang ekau nak buek kek ni…kasi rata ek macam org simen lantai ahaks…

siap buek kojo kat ateh ni, hangpa boh la dalam esbok hangpa yang mahai tu…biaq la dalam sejam ka..dua jam kaaa..ikut hangpa lah…

hangpa pi lah brehat ka, tgk tv ka, usha awek sebelah umah kaa pada yg jantan atau org pompan bley la helo2 abang ajak makan cheesecake sedap badak hangpa…

 

Untuk filling….

250gm cream cheese, pukui sampai lembek…

3 bijik teloq ayam masuk satu, satu dan satu pada cream cheese yg hangpa tgh pukui tu

cairkan sikit2 agaq2….untuk satu cawan cukup la dan masukkan dlm adunan di ateh..pukui sket lagi

boh le esen vanila dlm satu sudu teh….

kastor sugar boh la dalam 2-3 sudu…kalau suka manis boh la lebeh

bila sumer dah siap….kasi kluaq hangpa punya bekas crust dari esbok…

kalu hangpa suka..boleh la taboq buah bluberri ka, blackberri ka ateh crust tu….tanak boh pun tak pa, tak berdosa hehehe

lepeh tu tuang la filling tu ateh bekas yg ada crust tu…

akhir skali hangpa boh la depa balek dalam esbok…biaq la semalaman kalu boleh tahan napsu hangpa…klu dak lepeh dua tiga jam hangpa cek la…klu filling dah keras, apa lagi sempoiiiiiii je laaa hehehe…

sonang kan?…hangpa cuba lah….mesti lepeh ni chef wan panggey hangpa masuk tv hehehehe

cheers…

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s