Posted on

Antara Perempuan Dengan Lelaki

Makhluk Allah dijadikan berpasang-pasangan. Lelaki dipasangkan dengan perempuan. Jantan dipasangkan dengan betina. Lelaki dijadikan untuk wanita supaya dua spesis ni boleh lah memanjangkan zuriat. Untuk para binatang pun sama juga lah.

Lelaki konon nya adalah spesis yang dianggap lebih kuat dari perempuan dari segi fizikalnya. Tetapi tak kurang juga amai perempuan yang lebik kuat dari segelintir lelaki. Tetapi kala ini, ramai jugak lah lekaki yang nak jadi perempuan dan begitulah sebaliknya.

Emosi lelaki lazimnya lebih kuat berbanding dengan perempuan. tetapi sekarang ni ramai juga perempuan yang mempunyai emosi yang lebik kuat dari lelaki. Apa-apa pun samada lelaki atau perempuan, kuat atau sebaliknya, kalau kita dapat hidup saling faham memahami dan hurmat menghurmati sudah pasti dunia ini akan aman sentosa.

Banyak cerita perempuan membenci lelaki apabila lelaki mempermainkan mereka. Tak kurang juga cerita ramai lelaki juga dipermainkan perempuan. Bila ini berlaku kadangkala stereo typing akan berlaku. Si perempuan membenci spesis lelaki dan sebaliknya begitu juga lah sang lelaki yang tidak mempercayai sang perempuan.

Sifat manuasia yang suka buruk sangka, salah sangka, salah membaca, salah memahami kadang kala menjadi punca kerosakan rumah tangga atau tika-tika bercinta. Kalau tak tahu jangan lupa bertanya. Seek to understand then to be understood, kata Stephen Covey.

Den da jumpo banyak jugak lelaki ngan perempuan ni yang selalu gundah gulana kerana malas nak bertanya bila terdengar kata nista atau pun tersilap gurau senda. Pada den orang buduhnye dia. Apo-apo pon janganlah kerana sebab kocik diri kita yang merana. Cubo lah idop aman bahgio supayo jangan ado yang teraniaya.

Bagitu lah geromal den yang udah tak tahu nak tulih gapo. hehehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s