Posted on

Gagak Hitam, Pak Hitam dan Malaysia

Aku bangun pagi-pagi nie dan terus menonton siaran berita dari sebuah stesen televisyen. Yang menarik minat gue ialah berita mengenai masyarakat pak hitam yang sekarang ni bersepah kat Malaysia ni.

Kalau dulu kita semua sibuk dengan fenomena gagak hitam yang mengungguli ruang angkasa kita terutama sekali di Kelang, sekarang pak hitam la ni pulak yang membanjiri negara kita. Result kehadiran mereka lebih kurang sama aje kalau kita perhatikan. Aku sendiri pernah duduk kat negara pak hitam ni dan faham sangatlah way of life mereka. Kata orang putih, these species sucks to the bone!

Pak hitam ni masuk Malaysia samada secara halal ke, secara tak halal ke perangai mereka ni sama saje. Rasa aku lah aku belum pernah jumpa manusia yang rata-ratanya sangat malas. Masa aku jadi bos dorang dulu, hampir setiap hari mesti ade yang kena maki dengan aku. Ada yang datang meeting dalam keadaan mabuk dan yang kaki kencing ni tak payah ceritalah. Akhirnya aku suruh je tokey aku tutup je biznes dia kat sana. Ada sekali di suatu malam aku pernah tangkap sekor pak itam yang diambil jadi watchman di kawasan pejabat aku dok tidor. Apa lagi dengan geram aku terus je meledakkan satu sepakan volley di kepalanya dan aku terus memaki hamunnya. Besok malamnya bila aku datang dia tidor jugak tapi kali nie dengan memakai helmet Pandainyeeeee…..that was the last time he works for me…

Satu kes lagi sekor minah hitam ni nak klepek akuntan aku…ade ke dia nak claim medical dengan beri satu bil engan satu harga yang boleh beli satu klinik kat sana…hahahaha…bahlul betul….

Dorang ni cakap pulak tak nak yang kecik-kecik….kalau dorang tahu dorang berhak nak dapat satu-satu bende tu walau bende tu remeh temeh, sampai lubang cacing pon dorang nak walaupu jika untuk dapat sebatang pen…fuh…letih ahhhh

Klu nak gi training, inhouse tanak…paling kurang pun nak gi Joburg kat AfrikaSelatan tu….perghhh…prasan giler…balek opis satu hapah pun tak blajar..tanya trainer, trainer kata ramai yg kluar masuk cakap2 henfon kunun2 nyer sibuk sangat lah urusan pejabat…datang kelas dalam keadaan mabuk baik jantan mahupun yang betina…pundek betoi!

Aku tahu kemasukan ramai pak hitam di negara ni kononnya sebagai student la. Ada juga yang bila dah kat sini mengaku dah masuk Islam tapi sebenarnya selam je. Dorang ni tahu orang Malaysia adalah manusia yang paling baik hati dalam dunia. Memang satu dunia tahu. Korang pegi la mana-mana pun. Kat US pun ramai orang yang mintak derma tahu bila jumpa orang Malaysia, kita tak akan pikir dua kali nak hulur sedolar dua. Kadang-kadang tu bila pegi restoren kasi tip pun melebihi harga lunch atau dinner dorang hehehehe. Sebabnya mungkin orang Malaysia ni respek sangat orang yang boleh bertutur bahasa Inggeris lebih baik dari dorang. Podah!

Sebenarnya kalau kita pegi negara pak hitam ni atau pun negara-negara arab yang banyak pak hitam ni, kat airport lagi kita dah kena klepet dengan dorang bila imegresen dorang tengok paspot Malaysia. Aku tak pernah miss la kene dua ratos dolar skali masok sampai satu tahap tu lepas aku bagi paspot aku untuk diperiksa dan bila dorang start nak belek-belek paspot aku yang hanya ada data perjalanan aku, aku belah je terus pegi kat kereta. Luggage aku pun aku biar ajer. Nanti aku suruh je drebar aku gi ambek bila aku cakap kat dia by hook or by crook, I want my luggage. I do not accept no as an answer. Macam sombong dan bongkak je bunyinye kan? Tapi macam tu la kalau nak idop dengan dorang ni. Kalau tak korang kena penyek-penyek la kat dorang. Silap ari bulan bila korang makan pon si drebar tu pun nak makan sama dengan korang. Aku ni buka la manusia yang bongkak dan kejam tapi kehidupan aku kat negara dorang mengajar aku macam mana nak handle pak hitam ni. Ooooo…paspot aku ek…lepas aku buat derk aje, nanti si pegawai tu pun datang la cari aku kat kereta….memang tak leh nego….dia mintak aku kena kasi lah…aku nak buat keje aku…nak bersembang dengan dorang, nak nego2, buang masa aku jer…dah la dorang busuk…hehehehe

So, bila aku da brenti keje…bila aku jumpa dorang ni dalam lrt ke, kat mane-mane ke memang lah aku tak berkenan dengan kehadiran dorang ni. Ade sekali tu aku bersembang la dengan sekor pak hitam ni, tah macam mana dia dapat nombor telepon aku pon aku tak ingat, aku rasa dia ternampak nombor aku kat backpack aku yang memang aku ader tag nama dan detail aku just incase kalau aku terhilang beg tu. Memang aku tak bagi nombor aku tu…aku tak suka dorang ni….kalau orang nak kata hak asasi manusia, dengan dorang ni pegi mampos lah! Budak tu kata dia datang sini jadi student, baru seminggu masuk Islam. Lepas jumpa aku, tiba-tiba satu malam dia call aku kata dia anak menteri lah, dia ader duit nak bawak masuk malaysia lah, dia ader surat sah lah, dia ader contact dengan kenamaan kat negara dia lah and all that jazz lah….dia ingat aku bodoh ke…aku dah duduk kat negara dorang and aku tau kalau pun dorang anak menteri sekali pun, menteri dorang sumua macam lembu…rasuah ni tak payah cerita la….kalah pisau cukur hahahaha…tu pasal lah dorang tak maju…dorang tak akan maju nyerrr….mat salleh pun nyampah ya amat ngan dorang…tu pasal mat salleh pun malas nak invest di negara dorang…ngabehkan bogheh aje…..negara underdevelop dorang tu banyak tanah yang subur….tapi bisnes yang paling senang nak untung kat sana jual arak lah…..budak kecik pun suka minum arak kat sana hehehe…..negara dorang ni idop atas duit bank dunia je….tiap2 tahun hutang sana-hutang sini…bank dunia pun pandai jugak…mungkin atas arahan orang-orang yang ade kuasa tiap-tiap tahun write off je sikit2….patut le pak hitam ni macam lembu…elok pun jadi hamba abdi! Tapi aku rasa lembu lagi baik dari dorang….sekurang2nya lembu tak menipu…daging dia pon bley makan hehehehe….

Ade skali aku pegi satu bank terkemuka di Malaysia ni, ade mamat hitam sekor ni nak bukak akaun bank…bila pegawai tu yang tak berapa fasih bebahasa inggeris layan dia, abis mamat ni klentong dia, mamat ni kata dia student dan part time footballer dari satu kelab kat Malaysia ni…hahahaha….perut boncet pun pegawai bank ni macam percaya je kat dia. Nak je aku cakap kat pegawai tu dia kena kencing…tapi maleh la…bukannya bank tu bayar gaji aku pun. Kalau kat printer name cards ni lagi laa…da banyak kali aku tengok pak hitam dengan mak hitam ni pegi kat printer name cards ni untuk duplicate apa aje kad yang membolehkan dorang begerak bebas kat sini….printers ni berteknologi tinggi…apa pun dorang boleh buat asal boleh buat duit dah lah….lagi pun kalau ader barcode kat kad dorang pon authority kita mane ader reader yang boleh baca….dia cakap orang puteh je, terkapai-kapai la pihak berwajib kita nak comprehend…kesian…aku dah tengok ni banyak dah….sebenarnya yang buat-buat dokumen palsu ni bukan aje pak hitam ni jer…bangla, pakistan, india, iran sumer samer jerrrr…kita je yang dol….atau buat-buat dol jer….

Apa-apa pun pada pak-pak menteri yang ader nih…cepat la bertindak! jangan la sampai da tak boleh kawal baru la nak react! Da la polis kat Malaysia ni pun kata susah nak handle dorang pasal dorang besar….satu faktor jugak ramai awek-awek gersang dengan yang tak gersang suka dorang pasal barang dorang pun besar hahahaha….hitam pon hitam lah…..kalau tak, lama kelamaan kot negara kita pun boleh la mula berangan untuk qualify for african cup of nations dalam bidang bolasepak…hahahaha…eh why not eh……

Tolong laaa…stop the influx of these pak itam or whoever yang kita pikir akan merosakan nama baik negara kita dan yang akan bring social imbalance pada anak-anak kita nanti…for whatever reason dorang nak masuk cukup la apa yang ader….aku memang kena salahkan kerajaan dalam hal ni because they made it possible! Bear in mind, they don’t share our rumpun, our culture….

Need I say more?

cheers…

2 responses to “Gagak Hitam, Pak Hitam dan Malaysia

  1. Andika ⋅

    Saya rasa gembira sebab ada jugak yg satu pendapat dengan saya.
    Apa macam kita kumpulkan org utk pergerakan bawah tanah yg boleh gerakkan Menteri2 kita?
    Non violence underground group.Sure ramai yg. nak jadi ahli ni.

    • rozzdabozz ⋅

      Tuan Andika,

      Kemunculan pak itam di sini adalah pemangkin kepada pertumbuhan ipts yg memerlukan mereka kununnya. Samada mereka belajar atau tidak bukan masalah ipts2 tu asal mereka bayar kira ok lah.

      Secara positif mereka ni membantu juga menjana ekonomi Malaysia. Ramai juga mereka ni yg baik2. Tapi bila dorang dah berkumpul ramai2 maka keluarlah budaya mereka. Kita pun kalau pegi tempat orang selalunya mcm tu kalau kita dah ramai.

      Semua org dari negara ketiga memang suka datang ke sini kerana Malaysia ni tak ambek kisah sangat asal jgn kacau aku sudah kata mereka. Kalau org tu baik org Malaysia ni sanggup bergadai nyawa nak protect org tu.

      Kerajaan kita tak screen betul2 jenis orang nak masuk sini. Kalau nak screen betul2 pun ada pulak malaun yg suka bend the rules utk kesenangan mereka. So ramai lah dtg sini kununnya dari yg baik2 tapi ramai yg ada udang sebalik mee.

      Kita harap ada NGO yg peke mengenai ni dan menasihati kurajaan kita. Barangkali tu langkah terbaik kalau tuan nak mulakan inisiatif. Kalau gerakan bawah tanah ni bunyi nya pun dah negatif. Tentu sukar untuk tuan mendapat pengiktirafan.

      Salammm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s