Posted on

Bila Tiba Orang Ketiga

30 September 2008.

Roslan yang baru balek dari memancing menyerahkan ikan-ikan tangkapannya kepada Nina, orang rumahnya yang sarat mengandung anak mereka yang ketiga.

Buat air sikit. Minta Lan dari bininya.

Tanpa banyak soal, seminit kemudian Nina meletakkan air teh O di atas meja kopi.

Roslan masuk ke bilik air untuk mandi. Peralatan pancingnya dibiarkan bersepah di luar rumah. Satu kebiasaan bagi dirinya untuk mencuci segala peralatannya sebelum disimpan.

Nina kembali kedapur untuk menyimpan semua ikan yang dibawa balek oleh Roslan.

Lepas mandi, Lan terus mengambil air tehnya dan membawa masuk kedalam bilik tidur. Tak sempat tukar kain terus saja dia baring di katil dah tidur.

Nina menjenguknya dan kembali ke dapur untuk memanaskan masak lemak daging salai kegemaran suaminya itu untuk dimakan bersama malam nanti.

Sekali sekala Nina menjenguk jam di dinding kerana setiap pukul 6.45 petang anak-anaknya yang bermain di padang akan balek rumah untuk mandi.

Saiful 11 tahun adalah anak lelaki sulung Roslan dan Nina. Sarah 10 tahun anak perempuan mereka berdua hasil perkongsian perkahwinan selama 13 tahun.

Hidup mereka anak beranak memang aman damai.

30 September 2000

Roslan. Tahniah! Kami sangat bersyukur adanya pekerja seperti awak di syarikat kami. Setelah lima tahun disini prestasi awak sentiasa meningkat dan contribution awak kepada syarikat sangat membanggakan. Kata Encik Syukur kepada Roslan ketika berjumpa dengannya untuk menyampaikan surat kenaikan pangkat.

Roslan adalah seorang jurutera projek yang sangat rajin bekerja. Dia mengawasi pembangunan satu projek kejuruteraan syarikatnya di seluruh Malaysia.

Seorang graduan luar negeri, Roslan ketika dizaman persekolahannya sangat aktif dalam sukan bolasepak hingga dapat mewakili pasukan MSSM. Namun anak lelakinya Saiful langsung tidak menunjukkan minatnya dalam sukan bolasepak. Dia lebih cenderung kepada bidang muzik dan sangat pandai bermain gitar. Sarah pula hanya suka membaca novel kanak-kanak.

21 October 2001

Nina dikejarkan ke hospital kerana pitam di pejabat.

Kesian Nina. Kata bosnya. Tu la nak sangat jaga badan sampai makan pun tak nak.

Nina berkulit kuning langsat dan sangat anggun bergaya. Bibirnya merkah merah bak delima. Dengan dada yang bidang dan potongan badan yang seperti ratu membuatkan begitu ramai lelaki yang tua atau muda teruja dengan nya. Sikap Nina yang peramah dan sangat suka menolong orang membuat ramai lelaki perasan.

Tatkala anak dara Nina memang suka clubbing. Bila ramai sangat lelaki nak mengayat dia, kos clubbing bukan lah satu masalah utama bagi Nina. Setiap malam pun kalau dia nak semuanya free saja. Nina clubbing sekadar nak distress saja selepas penat seharian di pejabat. Jarang sekali Nina clubbing di hujung minggu kerana dia lebih suka duduk rumah dan tidor sahaja.

1 Januari 1995

I nak hantar rombongan meminang you boleh tak. Tanya Roslan kepada Nina lepas satu perlawanan bolasepak.

Nina hardly knows Roslan. Dah dua tuga kali mereka berjumpa di perlawanan bolasepak yang Roslan selalu terlibat sebagai pemain. Nina sememangnya meminati Roslan sebagai pemain tengah yang tinggi skill bolasepaknya.

He really has the football brains. Kata Nina pada rakan sekelasnya ketika menonton satu perlawanan akhir antara sekolah di Kuantan, Pahang. Roslan ketika itu di tingkatan lima manakala Nina baru pelajar tingkatan satu di sekolah berasrama penuh.

Setiap petang Nina sengaja mengajak dorm mates dia ke padang berdekatan di mana Roslan akan bermain bolasepak dengan rakan-rakannya.

Roslan memang perasan bahwa setiap petang geng perempuan yang sama akan bermain-main berdekatan dengan mereka. Walaupun rakan-rakannya suka mengusik Budak-budak perempuan form 1 tu, Roslan selalunya tak angkat pot sangat sebab dia kata tu semua budak kecik aje. Sesekali bila bola terbabas ke tempat Budak-budak perempuan tu bermain, Nina la yang akan cepat-cepat tendang bola tu semula kepada Budak-budak form 5 tu. Roslan agak kagum dengan cara tendangan bola Nina seolah-olah macam selalu bermain bolasepak.

What? Kata Nina tersipu-sipu. I am flattered.

Does that mean you accepted my proposal? Tanya Roslan.

Nina angguk…but we hardly know each other…kata Nina.

I know you since school. Bilang Roslan. I have my spies who feedback me of you when I was overseas. Ingat Sura tak?

Sura? Who doesn’t! She is the sweetest girl in school. My junior after you left. What about her. Mana dia sekarang ni? Tanya Nina.

Dia dah migrate to Australia with her hubby. She is my sister. Jawab Roslan.

Really? Oh my god. You abang dia? Patutla bila dia register form 1 dia datang cari I. Kata Nina.

Yes. I asked her to. And she was the one who feedback me of you. As a matter of fact she did snap some picture of you and sent it to me. Dia yang update me of your where about sampai lah dia kena ikut suami ke Australia. Kata Roslan lagi.

I was the one who arranged football games with your company so that I could see you. Tambah Roslan with a giggle.

That is so sweet. Kata Nina pendek.

You dah gemuk lah. Usik Nina. Dulu masa sekolah very muscular. National Player lah katakan. Pandai pulak tu. Tapi now you have put on weight. Usik Nina.

Does that mean I cannot ngorat you and you are rejecting me? Tanya Roslan.

Tak lah. I am not going after man with looks. You do have that before kan. I’m lovin’ it actually. Tapi you masa sekolah tu buat tak nampak aje. Nina said.

Nina lets bounce! Panggil Sue.

In a minute! Jerit Nina. I see you when I see you. And Yes! Yes! Yes! I am so happy with your proposal though it is out of my mind. I see you Roslan.

Roslan terpinga-pinga. Roslan tersengeh-sengeh. Tak tau nak kata apa. He is speechless!

Bersambung……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s