Posted on

Sama tapi tak serupa

Animal Farm by George Orwell.

I hated this book when it was made compulsory by my English teacher as a reading text in her English class. Little that I knew that there are a lot of learnings that I could learn from the story. Just quite recently I went to a second hand book shop and found this book. I pick it up and started reading it again. Hmmm…seronok jugak.

In the wake of the present going on in Malaysian politics aku nampak some semblance macam dalam cerita dari buku ni.

Walaupun cerita ni berkisar mengenai revolusi Bolshevik, secara amnya ia menceritakan mengenai bagaimana pemikiran masyarakat dapat dimanipulasi oleh pihak-pihak tertentu yang mempunyai kuasa dan bagaimana pengsaksamaan masyarakat ditampakan tidak akan berlaku dengan penyalahgunaan kuasa.

Dunia telah bersaksi bahawa telah berlaku kononnya beberapa pergerakan yang dengan jayanya menyah kuasa-kuasa yang korup lagi tidak demokratik yang akhirnya para revolis itu sendiri akhirnya juga turut menjadi korup dan tidak demokratik apabila mereka meraih kuasa.

Menilai penceritaan dalam buku ini maka adalah sukar bagi kita akhirnya membezakan siapa kawan dan siapa lawan. Memetik sedikit ceriteranya; apabila masa berlalu pergi masyarakat khinzir semakin menyerupai manusia, berjalan seperti manusia, bertongkat seperti manusia dan berpakaian seperti manusia. Prinsip-prinsip yang mereka dokong mulai dilupai apabila mereka mempercayai bahawa semua haiwan adalah sama malahan ada segolongan yang lebih saksama dari yang lain. Dari kacamata awam mereka tidak lagi dapat membezakan yang mana satu khinzir dan yang mana satu manusia apabila golongan elit mereka bersua di pesta.

Apakan ini perkara baru di Malaysia? Ontahlah den pun tak tahu kata budak nogori tu. Tapi nampaknyo macam tu lah den ghaso.

My guess is as good as yours. Animal Farm is indeed not fictitious. It symbolizes the truth of yesterday. It symbolizes the truth of now.

Terima kasih cikgu. My English still sucks lah hehehe

Cheers..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s